smakiszczescia

danie główne

T-bone stek

1608960_678291512221345_202999577_n.jpg1388433243300.jpg20131230_184825.jpg20131230_184927.jpg

O tajnikach sztuki kulinarnej przyrządzania steków pisałam już wcześniej w poście pt."Stek z wołowiny irlandzkiej" (dania główne):

http://smakiszczescia.bloog.pl/id,338904515,title,Stek-z-wolowiny-irlandzkiej,index.html

Steki są nadal jednym z naszych ulubionych dań, dlatego cały czas testujemy, degustujemy i rozwijamy razem z mężem nasze umiejętności w zakresie przygotowywania mistrzowskich wołowych pyszności.

Tym razem przyrządziliśmy przepysznego T-bone'a.

"Steki T-bone zawdzięczają swoją nazwę szczególnemu rodzajowi cięcia, które pozostawia wewnątrz steka kość w kształcie litery T. Większa część mięsa po jednej stronie kości to rostbef, natomiast po drugiej stronie znajduje się część polędwicy. Steki T-bone doskonale nadają się do grillowania i smażenia. Ze względu na dwa rodzaje mięsa i rozdzielającą je kość, części T-bone'a grillują się w różnym tempie: mięso bliżej kości przygotowuje się szybciej od tego na brzegach, a polędwica jest szybciej gotowa od rostbefu.

T-bone grillujemy po 6 - 8 min. z każdej strony." 

Dotychczas idealnego, niedoścignionego T-bone steka jedliśmy na Krecie w małej, rdzennie greckiej tawernie. 

Niedawno udało nam się uzyskać bardzo zbliżony efekt. T-bone'a grillowaliśmy 6 minut z każdej strony. Stek podałam z pieczonymi ziemniaczkami z ziołami (tu z tymiankiem)- przepis także w powyższym, wcześniejszym poście- z zielonym pieprzem i sosem gorgonzola oraz z warzywami (brokuły, kalafior i marchewka) gotowanymi na parze.

Sos gorgonzola uzyskujemy rozpuszczając 1 łyżkę masła. Następnie dodajemy 100 g sera gorgonzola i 50 g sera pleśniowego lazur błękitny; na niewielkim ogniu ser powoli rozpuszczamy i dolewamy pół szklanki śmietanki 30%. Całość starannie mieszamy i zagotowujemy.

Dalszy komentarz jest już zbędny; wystarczy spojrzeć na zdjęcie!:))

 

P.S.  Św. Mikołaj wyposażył nas w profesjonalne noże do steków Maxwell&Williams (na fotce), z czego się oczywiście bardzo cieszymy i dziękujemy:)) W każdej porządnej restauracji do steka podawane są właśnie odpowiednie noże.