smakiszczescia

świąteczne

Jaja faszerowane

1396293996840.jpg

Składniki:

1. Farsz pieczarkowy (na 4 jajka):

250 g pieczarek

pęczek zielonej pietruszki

żółtka z 4 jaj

sól, pieprz

2 łyżki majonezu

1 łyżka masła do usmażenia pieczarek

 

2. Farsz z wędzonym łososiem (na 4 jajka):

100g wędzonego łososia

pęczek koperku

żółtka z 4 jaj

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone obieramy, kroimy na pół wzdłuż i oddzielamy żółtka od białek. 

W celu uzyskania jaj faszerowanych pieczarkami należy do wyodrębnionych żółtek dodać wystudzone, wcześniej przesmażone na maśle- pokrojone w kostkę pieczarki, doprawione do smaku solą i pieprzem. Dodajemy także posiekaną natkę zielonej pietruszki i całość mieszamy z majonezem.

Farsz łososiowy to doprawione do smaku solą i pieprzem połączenie drobno pokrojonego wędzonego łososia, świeżego, posiekanego koperku, żółtek i majonezu.

Tak przygotowane farsze nakładamy do wydrążonych jaj;

Jajka podajemy posypane świeżą rzeżuchą.

Smacznego!

 

* Tu jajka faszerowane na ciepło- pyszne, wspaniałe, polecam: 

http://smakiszczescia.bloog.pl/id,340681947,title,Jaja-faszerowane-na-cieplo,index.html

 

A oto kolejne wielkonocne propozycje jaj faszerowanych i past jajecznych z mojego bloga:

http://smakiszczescia.bloog.pl/id,340752325,title,Jaja-faszerowane-pasty-jajeczne-kolejne-propozycje,index.html